Başkan Erol'dan esnafa faizsiz kredi desteği

28/03/2022

Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, KOSGEB'in ilçedeki KOBİ'lere ve esnafa 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlayacağını söyledi. Buharkent Belediyesi ile KOSGEB Aydın İl Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği işbirliğiyle ilçede istihdama katkı sağlanacak.

Buharkent Belediyesi'nin "İş'te Buharkent" kariyer sitesi üzerinden işveren ile işçi buluşturulurken, KOBİ'ler KOSGEB tarafından desteklenecek. Buharkent Belediye Başkanı Erol, girişimlerinin sonucu esnaf ve KOBİ'lerin nefes alacağını belirterek, "KOSGEB - Buharkent Belediyesi İş'te Buharkent Kariyer Sitesi iş birliği kapsamında KOBİ'lere ve esnaflara yeni istihdam edecekleri personel başına 100 bin TL'ye varan, 2 yıl ödemesiz ve toplamda 4 yıl vadeli, teminatsız ve sıfır faizli kredi verilecek. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 bin TL artacak. İlan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmayan yeni personel kabul edilecek. Mikro işletmeler en fazla 2, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecek", dedi.

KOSGEB MKİ (Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı)

Personelin taşıması gereken şartlar;
- Üniversite (2 veya daha fazla yıllık) veya mesleki ve/veya teknik lisesi mezunu olmalı
- Daha önce hiç çalışmamış olmalı veya başvurunun ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde 180 günden (4A prim gün sayısı) fazla çalışmamış olmalı
- Başvurunun ilan edildiği aydan önceki ayda işletmede çalışmıyor olmalı
- 1981 ve sonrası doğumlu olmalı
- Yabancı uyruklu olmamalı.

Firmanın taşıması gereken şartlar;
- Başvuru ilanından önceki 12 aylık SGK 4A'lı ortalama istihdam seviyesinin ödeme talebinden önceki ayda korunuyor olması
- 12 ay boyunca; yeni istihdamın sürdürüleceğinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyesinin korunacağının taahhüt edilmesi
- KOSGEB'in bu program kapsamında desteklediği sektörlerde faaliyet gösteriyor olması (KOSGEB sitesinde uzun liste mevcuttur.)
- Yasal limitlerin üzerindeki tutarda vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olmaması
- İşletmenin 2019 ve öncesinde kurulmuş olması ve 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde etmiş olması. 2017 yılı ve sonrasında kurulan yenilikçi ARGE firmaları için bu şart aranmayacaktır.

Not: Firma özelinde başvuru şartlarının sağlanıp sağlanmadığı kosgeb.gov.tr adresine girilip e-hizmetler bölümünde ilgili program başvurusu yapılarak kontrol sağlanabilir. Oto-kontrol sistemiyle işletmenin şartları sağlayıp sağlamadığını sistem vergi numarası üzerinden kontrol ediyor ve şartları sağlayan işletmenin başvuruyu onaylamasına izin veriyor, sağlamayan işletmeler başvurusunu tamamlayamıyor.